Információk
CĂ©ljaink
Klubnapok
FĂłrum
Támogatóink
Ajánlja fel adója 1%-át


Kérdezzen ön is orvosunktól:
E-mail:


Kérdéseire válaszol:

Dr. Mohácsi Edit

Pulmonológus, Allergológus és Klinikai Immunológus Szakorvos
Az Allergia Egészségvédelmi Alapítvány elnöke

Kérdések és Válaszok


Ezen az oldalon olyan, közérdeklődésre számot tartó kérdések és a hozzájuk tartozó válaszok olvashatók, melyek korábban merültek fel, és érdemesnek látszanak arra, hogy a többi látogatóval is megismertessük - természetesen a névtelenséget megőrizve.


 Kérdés: Hozzászólás időpontja: 2012.01.28. 08:38:01
Tisztelt OlvasĂłk,

Sajnos a spammelõ robotok használhatatlanná tették a fórumot, ezért az új hozzászólásokat a hiba kiküszöböléséig fel kellett függesztenünk.

Kérdéseiket addig az info(kukac)allergia.hu emailcímen tehetik fel.

Üdvözlettel
Allergia.hu Team

 Kérdés: Hozzászólás időpontja: 2011.11.23. 23:47:11
Tisztelt doktor nõ! Nekem van egy 10hónapos kisfiam. Szinte születése óta szörcsög az orrában,de nincsen váladék benne. Elejinte azt mondták hogy nagyon meg szivták születésekor,utána meg már nagy az orr mandulája. Aztán a nyáron kapott egy tüdõhúruti gyúlladást amit a röngen mutatott ki. Azt mondták nem asztmás csak olyan tünetei vannak.kapot köptetõt ambrox,köhögés ellenit is. Majd a valint irta fek a házi orrvos.Szépen rendbe jött ne
m volt a szörcsögés. Most hó elején megfázott és ismét elõjött a szörcsögés 2fajta antibiotikumot kapott,köptetõt,köhógés elleni gyogyszert is.2hétig tartott a csörcsögés meg van fõleg ha terhelve van akor nagyon lehet hallani,a picit egyáltalában nem zavarja. Majd a fül orr gégészeten megállapitoták,hogy allergiásan meg van dagadva az orrban valami nem tudom mi. Erre a h.orvos allergia elleni gyógyszert irt fel napi 5cseppet. Allergia tesztet nem csinálnak mert kicsike még. Megy neki a sólámpa és a hidegpárologtatot is használjuk. Nagyon kész vagyok hogy mi lehet ez? Nagyon aggódom Mivel van egy 4éves gyerekem aki 28hónapos korától cukros és azt is alig hitte el a doki nekem kellett erösködnöm./persze tudom nem úgyan az a kettö/De egy anya van a gyerekével 24 órát.Itt is várjunk hát haasztmás,allergiás lesz csak mert pici tök jó.Elnézést. Elõre is köszönöm Gaspárné D.Réka Baranya megye

 Kérdés: Hozzászólás időpontja: 2011.11.04. 13:22:11
Tisztelt Doktornõ!

Lányom 10 éves, hivatalosan 7 hónaposan diagnosztizáltak nála poliallergiás. Szinte minden pollenre, tollra, szõrre allergiás. A legnagyobb gondot azonban mégsem ez jelenti, mert gyógyszerekkel karban tudjuk tartani. A gondot az élelmiszerallergiája okozza(tej, tojás, mogyorók, paradicsom, bab, borsó, gyümölcsök, stb.). A kérdésem az lenne, hogy ételallergiára is hatásos lehet az immunterápia?
Köszönettel: Stelczer Judit

 Kérdés: Hozzászólás időpontja: 2011.10.27. 17:42:10
Tisztelt Doktornõ.Lányom 4 évesen kezdett köhögni.pulmonológián csináltak allergia tesztet negativ lett.Singulairt szedett az õszi téli idõszakba.Gyógyszer elhagyása óta köhög.Azért hagytuk abba mert fura hogyha nem allergia akkor asztma.Mindenféle vizsgálat nélkül.Van hogy két napig semmi utána meg órákon keresztül köhög.GÉGÉSZETEN se találtak semmit.Mit javasolna?Válaszát elõre is köszönöm.Réti Kornélia

 Kérdés: Hozzászólás időpontja: 2011.10.26. 10:21:10
Tisztelt Doktornõ!

40 éves vagyok 2 éve folyamatosan fájnak égnek szúrnak gyulladtak a szemeim. Rengeteg vizsgálaton részt vettem. Labor eredmények nem mutatnak eltérést. Pajzsmirigy labor értéke és uh negatív. Arcüreg rtg negatív. Orr fül gégészeti vizsgálat negatív. Koponya MR negatív. Hasi uh negatív. Helikobakter vérvizsgálattal negatív.Biorezonanciás allergiavizsgálat tejfehérje érzékenységet diklofenák érzékenységet mutatott ki. Ezeket tartalmazó dolgokat nem használom, de a szemeim állapota nem változott. A gyomrommal is probléma van különbözõ ételek ( csoki, paradicsomos dolgok, vajas, zsíros dolgok, aszpirinféleségektõl ég a gyomrom és a nyelõcsövem és a szemem is jobban fáj ezen esetekben.Gyakran köhögök, torkot köszörülök, REflux betegséget állapítottak meg. Refluxont szedek de a tüneteim továbbra is fennálnak. A szemorvos még mindig valamiféle allergiára gyanit. Hogy lehetne kideríteni mi okozza a problémát.
Köszönöm elõre is válaszát.

 Kérdés: Hozzászólás időpontja: 2011.10.06. 18:23:10
Tisztelt doktornõ!
azal a kérdésel fordulok önhöz hogy párhonapja elég rosszul érzem magam több vizsgálaton átestem az kiderült hogy laktoz érzékeny vagyok és gyogyszer tul érzékeny nagy mértékben e szerint étkezem és még sem vagyok jol el vagyok keseredve nem tudom mit csináljak hova menjek hogy kivizsgálják hogy mire vagyok még alergiás szeretném a segitségét kérni hogy mit csináljak!

 Kérdés: Hozzászólás időpontja: 2011.09.22. 11:01:09
Tisztelt Arnold Gábor!
Az immunterápiával melynek kezelési idõtartama 3 év, igen hatásos.A jelenleg elérhetõ immunterápiás cseppeket recept ellenében bármely gyógyszertárban kiváltható, és otthon alkalmazható.A parlagfû terápiát mindig a szezon elõtt ( tehát 2010 ápr-ban ) kell elkezdeni és a szezon alatt is folytatni,
lényegében fél évig tart a kezelés, majd ezt követõen a köv évben is folytatni.
Amennyiben bármi kérdése lenne, szívesen válaszolok.
Tisztelettel: Dr. Mohácsi edit

 Kérdés: Hozzászólás időpontja: 2011.09.05. 17:22:09
Tisztelt Doktornö!
Fiam 4 éves.Néhány napja nagtyon viszket az orra, prüszköl, viszket a szeme és folyik a könnye.A szeme alatt kicsit sötétebb olyan beesett.Számomra olyan, mintha kissé nehézkesen lélegezne.Elvittem háziorvosunkhoz felírt nekünk Nasivin-t, Ambroxol és Brulamycin szemcseppet.
Én allergiára gyanakodtam, mivel régiónkban fekete szintü a parlagfûriasztás.Mit tanácsol mit tehetnék, mert már teljesen tanácstalan vagyok és ami a legfontosabb, hogy nagyon féltem kisfiam.
Nagyon köszönöm,
tisztelettel:Szalai Adrienn HajdĂş-Bihar megye

 Kérdés: Hozzászólás időpontja: 2011.08.25. 10:51:08
Tiszteletem!

33éves székesfehérvári lakos vagyok és 10éve parlagfû allergiás- másra is csak az tünetmentes- most átlagosan minden évben Augusztus 20 tól vannak tüneteim, de ekkor szinte elviselhetetlen. Régebben elõtte is voltak, de akkor is augusztus 20 volt a fordulónap amikortól nagyon erõssé váltak a tünetek. Kérdésem, hogy az évek alatt történt változás folytatható lehet-e egy immunterápiával, esetleges tünetmentességig, illetve, hogy Székesfehérváron ki a javasolt orvos, esetleg szedhetem-e magam is a gyógyszereket orvos nélkül?
Még ennyit szeretnék kérdezni, hogy mikor kellene elkezdeni a terápiát, hogy tudjam meddig kell utánajárnom a lehetõségeknek.

Válaszát köszönettel:
Arnold Gábor

 Kérdés: Hozzászólás időpontja: 2011.08.09. 13:43:08
Tasztelt Doktornõ!
Kisfiam 4 éves és 4 hónapos.Születése utám nem volt beteges gyerek, de 2éves kora utan megfázott két alkalommal, de annyira súlyosan, hogy antibiotikumos kezelésre szorult, de ami aggasztóbb, hogy hörögni kezdett a mellkasa. Sajnos a megfázásos tünetek nálunk nem a klasszikusak, hanem egyet tüsszent, majd csak köhög és köhög. Nincs láza szinte soha. Idén januártól a gyerekorvos tanácsára tesztet végeztünk, ami kimutatta, hogy az IgE magas, 78,8. Attól fogva kezelést kapunk FLIXOTIDE 50 inhaler 2*1 puf(ezt a mai napig folytatjuk),hat hónapig kaptunk AERIUS szirupot 1*2,5ml, illetve három hónapig SINGULER tabletát. Azt szeretném Öntõl tisztelettel kérdezni, hogy a vázoltak alapján jó úton haladunk, vagy más tesztekre, vizsgálatokra is szükségünk lenne.Megjegyzem, hogy a gyerek a kezelés alatt 4-szer volt meghülve, de gyengébb gyógyszerekkel sikerült gyógyulnunk,és folyamatosan jár közösségbe, óvodába.Ez alkalommal már nem hörgött.
Azt még megemliteném, hogy a kisfiúnak elég gyakran szokott fájni a hasa(nem egy jó evõ gyerek), ritkán hányik, és elõfordult a hasmenés is, valamint a testén néha kijönnek apró kiütések. Kérem szépen elmagyarázni, hogy akkor ez most asztma kezdet vagy allergia? Folytassuk a kezelést? Engem megrémit a sok gyógyszer.
Válaszát tisztelettel köszönöm,
Vasas Hajnalka
(Erdélybõl)

 Kérdés: Hozzászólás időpontja: 2011.07.25. 14:33:07
Tisztelt Doktornõ!

65 éves vagyok. 16-tól 63 éves koromig dohányoztam. Addig a kerületi Tüdõgondozóban a spirometrikus mutatóimat kifogástalannak minõsítették.

A cigaretta letételét követõen panaszmentesen, merõ kiváncsiságból ismét felkerestem a Tüdõgondozót. COPD-s betegnek minõsítettek.
(Ekkor jöttünk haza két hetes tunéziai nyaralásból, illetve értem a végére egy influenzának, mi nem tudom, hogy H1N1 típusú volt, vagy sem)

Fõorvos Asszony Spirivát írt fel. Három napos alkalmazása után jöttek meg, és tartanak, azóta is a problémáim. Két hét után Fõorvos Asszony "levett" a gyógyszerrõl.

Ezután hét tüdõgyógyász fõorvosból három COPD-snek, négy pedig nem annak diagnosztizált. A spirometriai értékeim ingadozóak, többnyire a referencia értékek közelében (alulról-felülrõl) mozognak. A kislégköri mutatók gyengébbek, de azok is ingadozóak.

A SOTE Pullmonológiai Klinika 3. sz osztályának vezetõje ellenõrzés sorozat után sinobronchiális syndrómát állapított meg. Mindig estére gyûlik fel váladék a tüdõmben, amit el kell távolítanom, miközben erõsen megindul az orr váladék is. Reggelente, és napközben alapvetõen tünetmentes vagyok. Több kilométeres úszás, vagy kerékpározás nem gond.

Szintén hét orr-fül-gégész vizsgált. A Prick teszt minden elemére negatív reakciót mutattam. Az orr nyálkahártyát allergiás képet mutatónak mondta több orr-fül-gégész szakorvos. Steroid tartalmú orr-sprayt kaptam, de ezen túl, az okokat eddig senki nem tudta megmondani, sem érdemi javulást elérni.

Már kikértem a munkaegészségügyi orvos-allergológus szakember véleményét is, az esetleges gyógyszer allergiát illetõen, de nem jutottam elõrébb.

Gastroenteorológiai és egyéb leleteim (a vizsgálatsorozatban észrevett jóindulatú arrimiát kivéve) negatívok

Véleményét, tanácsát, esetleg a továbbiakra vonatkozó útmutatását tisztelettel megköszönöm.

Neményi János
1223. Bp. Kõmáli u. 8.


 Kérdés: Hozzászólás időpontja: 2011.07.16. 16:34:07
Tisztelt Doktornõ!

Lányom 10 éves, hivatalosan 7 hónaposan diagnosztizáltak nála poliallergiás. Szinte minden pollenre, tollra, szõrre allergiás. A legnagyobb gondot azonban mégsem ez jelenti, mert gyógyszerekkel karban tudjuk tartani. A gondot az élelmiszerallergiája okozza(tej, tojás, mogyorók, paradicsom, bab, borsó, gyümölcsök, stb.). A kérdésem az lenne, hogy ételallergiára is hatásos lehet az immunterápia?
Köszönettel: Stelczer Judit
 Válasz: Hozzászólás időpontja: 2011.07.22. 14:20:07
Kedves Judit,

A Doktornõ jelenleg szabadságon van ezért kérdésére csak késõbb tudunk válaszolni.

Köszönjük türelmét,
Allergia.hu Team


 Kérdés: Hozzászólás időpontja: 2010.11.09. 11:13:11
A kisfiam hónapok óta felsõ légúti megbnetegedésekkel küzd, visszatérõ arcüreggyulladása, van, ami miatt kivették az orrmandulájátés felszúrták a fülét is. a panaszok fõleg éjszaka sújosbodnak, sokszor csillapíthatatlan, szinte fuldokló köhögésbe torkollott. A gyógyszerek alig segítettek. Most derült ki, hogy porallergiája, penész- kutya-macska-aranyvesszõ allergiája van.Azt szeretném kérdezni, hogyan tudnék rajta segíteni, mivel tudnám enyhíteni a tüneteit, hogy esélye legyen kinõni, mivel porral mindenhol találkozik ( ovi, jázótszótér, utca, udvar...) Köszönettel: Csorbáné Tóth Veronika Vácról
 Válasz: Hozzászólás időpontja: 2010.11.11. 20:51:11
Tisztelt Csorbáné Tóth Veronika!
A hiteles válaszadás miatt szükségem van a gyermek életkorára, mikor állapították meg az allergiáját, milyen terápiában részesül, és évente hányszor lépnek fel az említett panaszai.
Tisztelettel: Dr. Mohácsi Edit

* 1. *